Wat drink je tijdens het sporten?

#IAMFUNCTIONAL

Wat moet je voor, tijdens en na het sporten drinken?


Wanneer we aan het sporten zijn, raken we veel vocht kwijt door o.a. te zweten. Als onze vochtttank leeg raakt, is het erg belangrijk om deze tank op tijd aan te vullen, maar wat voor drankje kan je hier het best voor gebruiken?

Dranken kunnen we onderverdelen in drie verschillende categorieën. Het verschil in de dranken zit in de hoeveelheid aanwezige koolhydraten per 100 ml. De hoeveelheid aanwezige koolhydraten is af te lezen op het etiket.


Hypotone drank

Een hypotone drank bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100 ml. Dit drankje kan het best gedronken worden voor of tijdens een inspanning. In dit draknje zitten weinig koolhydraten, waardoor het snel de maag weer verlaat. Deze dranken hebben als primair doel je vochttank zo snel mogelijk weer aan te vullen. Voorbeelden hiervan zijn water of vitamine water.


Isotone drank

Een isotone drank bevat 5 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml. Dit drankje kan zowel voor, tijdens als na een inspanning gedronken worden. Vooral voor een inspanning met een langere duur dan 60 minuten is het aan te raden om een isotone sportdrank in te nemen. Deze dranken bevatten wat meer koolhydraten dan hypotone dranken waardoor het meer energie levert. Deze koolhydraten moeten wel eerst afgebroken worden waardoor het iets minder snel opgenomen wordt. Isotone dranken hebben als primair doel energievoorraden aan te vullen tijdens een inspanning. Een voorbeeld van een isotone sportdrank is isotone AA Drink.


Hypertone drank

Een hypertone drank bevat meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml. Deze drankjes kunnen het best gedronken worden na de inspanning. Het primaire doel voor het drinken van hypertone dranken is het aanvullen van de energievoorraden.

Hypertone dranken bevatten veel koolhydraten die afgebroken moeten worden. Hierdoor is het drankje niet meteen beschikbaar voor het lichaam om te verbruiken en duurt het langer voor je je vochttank en energievoorraad aan kunt vullen. Het is niet aan te raden om een hypertone drank tijdens de inspanning te drinken, omdat het een tijd duurt voordat het lichaam ook daadewerkelijk gebruik kan maken van deze energie.

Uiteindelijk is een hypertone drakn het meest geschikt om je energievoorraad aan te  vullen. Voorbeelden van een hypertone drkn zijn frisdranken, vruchtensappen, AA High Energy.

Tip: probeer ook eens een keer een glas magere chocolademelk. Uit onderzoek is gebleken dat de juiste combinatie van koolhydraten en eiwitten uit magere chocolademelk zorgt voor een sneller herstel.Probeer het zelf en maak je eigen sportdrank!

Naast het kopen van een sportdrank kun je eenvoudig je eigen sportdrank maken. De onderstaande dranken bevatten 60 gram koolhydraten per liter.

Tip: Voeg er een beetje zout aan toe. Hierdoor wordt het vocht beter vastgehouden in het lichaam.


Gebruik een maatbeker en vul deze met 1 liter water en voeg er een van deze ingrediënten aan toe:

100 gram diksap, 2 tot 3 gram keukenzout

600 ml sinaasappelsap, 2 tot 3 gram keukenzout

85 gram multivit siroop, 2 tot 3 gram keukenzout